A ketonszint mérés

Ha ketogén étrendet folytatsz, valószínűleg megtanultad, hogy a fő célod ketózisba kerülni – egy anyagcsere-állapotba, ahol a szervezet szénhidrátok helyett égeti a zsírsavakat (zsírokat).

Ketózisba kerülsz, ha visszaszorítod a szénhidrát beviteled. Szénhidrát hiányában a test zsírt fogyaszt, mint fő energiaforrást.

De honnan lehet tudni, hogy ketózisban vagy-e?

Miután egy ideig keto diétát folytattál, érezni fogod, ha ketózisban vagy. De ha csak most kezded, érdemes tesztelned a ketonszintet – mennyire mélyen vagy ketózisban.

A ketonteszt opcionális. Rengeteg ember követi a keto diétát anélkül, hogy valaha is tesztelné ketonszintjét. Ha azonban még nem ismered a keto-t és biztos akarsz lenni abban, hogy ketózisba kerültél, akkor van néhány lehetőséged a keton tesztelésére.

Ez a cikk a ketonszint tesztelésének három fő módját ismerteti: vizeletvizsgálat, vérvizsgálat és légzésvizsgálat.

Ha normál, magas szénhidráttartalmú étrendet folytatsz, szervezeted a glükózt (cukrot) használja fő tüzelőanyagként. Szénhidrátból glükózt készít, és a sejtjeidnek energiaként használja.

De ha nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztasz, amely a szénhidrátbevitelt napi 50 gramm alatti szénhidrátértékre korlátozza, akkor a testednek nem lesz elegendő glükóz a sejtek táplálásához. Ehelyett áttér a ketózisra – főleg zsírégetésre.

Ketózis esetén a máj felveszi a zsírt – akár az elfogyasztott zsírt, akár a testzsírt -, és ketontestekké bontja – kis energiacsomagok, amelyek a véráramba jutva üzemanyagot visznek a sejtjeibe.

Háromféle ketontest létezik: aceton , acetoacetát és béta-hidroxi-butirát (BHB). Ezeknek a ketontesteknek a mérésével lehet tesztelni, mennyire mélyen vagy ketózisban.

A ketontesteket a lélegzeten, vizeleten vagy véren keresztül lehet mérni. Ezen tesztek többségét megvásárolhatja a helyi gyógyszertárban, így kényelmes és könnyű otthon mérni a ketonszintet.

Használd ezt az útmutatót, hogy megismerd a ketonszint tesztelésének különböző módjait.

Amikor ketózisban vagy, egy csomó ketontest van mind a véredben, mind a vizeletedben. Alapvetően apró papírcsíkokra pisilsz, amelyek megváltoztatják a színüket ketonok jelenlétében.

Érdemes megjegyezni, hogy a ketonszalag teszt eredményei nem a legpontosabbak. Általános képet adnak arról, hogy alacsony vagy magas szintű keton van a szervezetedben, de nem adnak pontos mérést.

A vizeletcsíkok is kevésbé pontosak, ha tartósan ketogén diétát folytat (mondjuk néhány hónapig), akkor a teste hatékonyabbá teszi a ketonok használatát, és kevesebbet választ ki a vizelettel. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy ketonszintje nem mutatható ki a vizelet tesztcsíkján, még akkor sem, ha egyértelműen ketózisban vagy.

Mindezek alapján a keton tesztcsík egy jó választás a keto diéta kezdeti szakaszában. A vizelet tesztcsík használatának fő előnyei a következők:

  • Könnyű használat: Csak pisilje le a tesztcsíkot, ürítse le a felesleges vizeletet, és várjon 45-60 másodpercet a teszt eredményeire.

Hogyan tesztelhetjük a ketonszintet egy ketonszintmérővel vérből

A vér ketontesztje a legpontosabb módszer a ketonszint mérésére.

Amikor ketózisban vagy, rengeteg keton halad át a véráramodban, hogy energiát szolgáltasson az egész test sejtjeinek. Mérheted keton vérvizsgálattal, hogy nagyon pontos képet kapjon arról, mennyire mélyen van a ketózisban.

A vér ketonszintjének teszteléséhez szükséged van egy vérketonszint mérőre és vérvizsgálati csíkokra. A mérő egy kicsi műanyag eszköz, amely elfér a tenyeredben; interneten Európából online is megrendelheti a készüléket.

Ez a vizsgálati módszer hasonló ahhoz, ahogy a cukorbetegek tesztelik a vércukorszintjüket. Szúrd meg az ujjad, kinyomsz egy csepp vért, hozzáérinted egy tesztcsíkhoz, és keton vérmérőbe teszed. Ezután a vérmérő érzékeli a vér ketonszintjét.

A vérben lévő ketonszint mérése biztosítja a legmegbízhatóbb vizsgálati eredményeket.

Abban az esetben, ha a gondolat, hogy tűvel megszúrd magad, nyugtalanító, akkor nem biztos, hogy ez lesz a legjobb ketonteszt a számodra. Ezenkívül a csíkok körülbelül 500Ft-ba kerülnek, ami összeadódhat, attól függően, hogy milyen gyakran szeretnéd tesztelni a ketonszinted.

A ketonmérő használata

A ketózis szintjének pontos megismeréséhez vásárolj kiváló minőségű vér-keton mérőt.

Vérvétel előtt alkoholos törlőkendővel tisztítsd meg az ujjad. Minden alkalommal használj friss tűt. Helyezd a vért a tesztcsíkra, és várj 10 másodpercet az olvasásig.

A vér ketonszintjét mmol / l-ben mérjük. Ha a szintje meghaladja a 0,7 mmol / l értéket, ketózisban vagy. A mély ketózis 1,5 mmol / l felett van. A magas ketonszint a vérben árulkodó jel.

A ketontesztmérők gyakran tesztelhetik a vércukorszintjét is, amelyet mg / dl-ben mérnek.

Ha a ketonmérőd vércukorszintmérőként is működik, akkor nyomon követheted a vércukorszinted (külön vércukorcsíkok használatával), hogy átfogóbb képet nyújtson az anyagcsere-egészségedről, és megbizonyosodhass arról, hogy nincs magas vércukorszinted.

Az alacsony, stabil vércukorszint további jó jel arra, hogy ketózisban vagy.

Hogyan mérjük a ketózist légzésvizsgálattal

A lélegzetvizsgálat az egyik legújabb módszer a ketonszint mérésére.

Amikor ketózisban vagy, a lélegzeteden keresztül felszabadul az aceton nevű ketontestet. Általános szabály, hogy minél több aceton van a lélegzetedben, annál mélyebben vagy a ketózisban. Az aceton a zsíranyagcsere nagyszerű mutatója is, így hasznos marker az anyagcsere egészének mérésére . A lehelet-acetont mérheti egy légzésfigyelő segítségével.

A ketontartalmú légmérő drágább, mint a többi ketontesztelési lehetőség, de ez egyszeri befektetés, és nem kell folyamatosan tesztcsíkokat vásárolnia – bármikor megmérheti ketonjait.

Egy további megjegyzés: ha alkoholt fogyasztasz, akkor a légzés ketonszintje pontatlan lesz, amíg ki nem kerül a szervezetedből.

Shopping Cart