Mi történik, ha melléettem?

Csaló étkezés. Ki ne gondolna rá diéta során (nem csak keto esetében). Még a legelhatározottabb embereknek is a gondolatai néha arra az útra tévednek, ahol esetünkben a finomabbnál finomabb (de annál több káros anyagot tartalmazó) szénhidrátdús ételek vannak. Első felmerülő kérdés, hogy egyáltalán megéri-e csalóétkezést, -napot, -napokat beiktatni a diéta során? Esetleg ezzel teljesen taccsra vágtuk az eddig elért eredményeinket? És ha beiktattuk, de vissza akarunk térni, azt hogy a legcélszerűbb tenni? Ebben szeretnénk nektek segíteni ebben a cikkben.

Kezdjük az elején.

Azt beláthatjuk, hogy a csaló étkezés nem fog segíteni a fogyásban, de még a gyakori félreevés miatt a ketogén diéta pozitív hatásait sem fogod igazán megtapasztalni. Igen, ha gyakran tartunk csaló étkezést, úgy a ketózis sem lesz elég mély, nem fogunk adaptálódni megfelelő mértékben. Egy jó kiadós szénhidrátdús kaja után ki fogsz esni ketózisból, a vércukorszinted drasztikusan megemelkedhet, a zsíradaptációt megszakítja, valamint utóhatásként a sóvárgási szinted is jelentősen megnő, plusz ráadás, hogy visszaálláskor akár újra átélheted a keto flu élményét. Apró kitérő: sokan a ciklikus ketogén diétát követik, azaz 5 napot ketogén diéta szerint folytatnak, majd 2 nap töltés. Ez az arány lehet 6:1 nap is persze. Ebben az esetben sem fogsz tudni igazán mély ketózist, adaptációt elérni, viszont sokaknál mentálisan sokkal könnyebb ezt lebonyolítani.

Ennek ellenére az életben úgy gondolom vannak olyan helyzetek, ahol nem szükségszerű tartani a diétát. Saját példámból kiindulva, ha valamilyen új helyen járok, biztos, hogy kipróbálom a helyi specialitásokat, számomra akkor az egy nagyobb élményt nyújt. Vagy ha valamilyen nagyobb ünnepség van a családban, mindenki együtt eszik, iszik, szórakozik. Az én személyes értékrendemben ez teljesen belefér. Ezt viszont mindenkinek magában kell eldönteni, hogy mi az, amiért érdemes már beáldozni a ketogén életmódot, még ha csak egy kis időre is.

Mennyire tudjuk taccsra vágni az elért eredményeket egy félreevéssel? Hát az attól függ. Mikor ettél, hányszor ettél, mit ettél, mennyit ettél stb. Egy több napos kemény zabálás értelemszerűen sokat visszavesz az elért eredményekből. De egy hétvégi laza iszogatás a haverokkal nem fog akkora gondot okozni, ha mértékkel teszed, erről előző cikkünkben írtunk, melyben kigyűjtöttük neked a ketobarát italokat

Most pedig nézzük, mi van akkor, ha már megtörtént az esemény: félreettél és kiestél ketózisból.
A válasz igazából egyszerű: csináld azt, amit a ketogén diéta kezdetén is tettél. Nézzük sorba mik is ezek a dolgok:Étrend:

 1. Étrend:
  A legfontosabb, követned kell a ketogén diéta irányelveit. Magas zsírbevitel, moderált fehérje és minimális szénhidrát. Ennyire egyszerű. Erről bővebben a keto basic cikkünkben olvashatsz, ahol a legfontosabb részleteket megtudhatod.
 2. Edzés:
  Nem szükséges a ketózis eléréséhez, azonban fel tudja gyorsítani nagyon szépen. Mivel különböző edzés formák során a test a glikogénraktárokhoz nyúl, így minél előbb azok kiürülnek, annál előbb indul be a ketontestek termelése a testben. Én ilyenkor a magas intenzitású intervallumos edzést ajánlom.
 3. Cirkadián ritmus:
  Igen, a megfelelő alvás minősége, mennyisége is elősegíti a mihamarabbi visszatérést ketózisba. A hormontermelés normalizálódik, ezáltal a test is optimálisabban fog működni. Amire ügyelj, az a kékfény, valamint az elektronikai eszközöknek az mellőzése. A TV, számítógép, telefon, mind elektromágneses frekvenciát (EMF) bocsátanak ki, amely megzavarja a test természetes melatonin termelését. [1]. Próbáld meg ezen eszközök elhagyását lefekvés előtt legalább 2 órával. Tested meg fogja hálálni.
 4. Böjt:
  A böjt egy kitűnő módszer, hogy minél előbb visszatérjünk ketózisba. Ugyebár, ha csaló étkezés után böjtölünk, úgy a test automatikusan a glikogénraktárokhoz nyúl, aminek ürítése egyenes út a ketózis felé. Az elején maximum 14-16 órás böjtöt végezz, majd, ha már átálltál és megszoktad, ennek időintervallumát emelheted, akár 24-36 órára is. Természetesen, ha ez távol áll tőled, nem kötelező követni.
 5. Ásványianyag pótlás:
  Miért fontos ez? Mivel ha nem tesszük, akkor beleeshetünk a keto flu nevű állapotba. És ezt szeretnénk elkerülni természetesen. Ketózisba történő átálláskor a test a változás hatására elkerülhetetlenül is elektrolit vesztéssel jár. Ezt egyszerűen ásványi anyag pótlással lehet orvosolni. Egy jó kiegészítőnek tartalmazni kell legalább magnéziumot, nátriumot és káliumot. Ezen felül fontos, hogy jól hasznosuló formában legyen elérhető, hiszen nem mindegy, hogy mennyit kell bevinned a megfelelő hatás elérése érdekében.

Ha követed a fenti 5 irányelvet, nem lesz gond a mielőbbi visszaállással, hogy újra a kitűzött céljaid útjára lépj.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shopping Cart