Alkoholfogyasztás

Ahhoz, hogy ketózisban légy az egyik alapfeltétel, hogy a szénhidrát beviteledet alacsonyan tartsd. Ezek alapján a jelen témához felmerülő kérdésünk, hogy vajon az alkohol tartalmú italok beleférnek-e ketózis alatt? Röviden a válasz igen, beleférnek, de attól függ milyen alkoholos italra gondolunk, valamint mik a céljaink. Amit meg kell vizsgálni egy alkoholos italnál az a típusa és mennyisége! Most ebben segítünk Neked, kigyűjtöttük a legtöbb alkoholt, amit mértékkel fogyaszthatsz, valamint amik tiltólistán vannak.

Ketobarát alkoholok:

Nézzük miből is válogathatunk, ha például hétvégén a barátokkal összeültök. Amivel nem nyúlhatsz félre a legtöbb esetben azok a tiszta desztillált alkoholok, valamint még a száraz borok, pezsgők is egy elfogadható kategóriában tartoznak.

Alkohol típusaAdagSzénhidrát tartalom
Pálinka4 cl0 gramm
Vodka4 cl0 gramm
Whiskey4 cl0 gramm
Rum4 cl0 gramm
Fehér bor1 dl3 gramm
Likőr1 dl30 gramm!
Barna sör1 dl5-6 gramm!

A desztillált alkoholoknál amire figyelned kell, hogy mit adnak esetlegesen pluszba hozzá. Néhány esetben édesítőszert vagy fűszereket tesznek hozzá, amitől a szénhidrát tartalom jelentősen megnőhet.

A bor és pezsgő választéknál amire érdemes figyelni, hogy a száraz típust keresd, mivel ezeknél az erjedés után nagyon kevés cukor marad, ebből adódóan pedig alacsony lesz a szénhidráttartalom.

A legtöbb koktél, kevert ital, a fentebb felsorolt alkoholokon kívül sajnos bármennyire is ízletesek nem fogyaszthatóak ketózis során, nézzünk pár példát:

 • Margarita: 2 dl tartalmaz körülbelül 10 gramm szénhidrátot.
 • Piña Colada: 1,5 dl tartalmaz 30 gramm! szénhidrátot.
 • Sangria: 2,5 dl tartalmaz 25 gramm szénhidrátot.
 • Mojito: 25 gramm szénhidrát.
 • Sex on the Beach: 30 gramm szénhidrát.

És a listát még hosszasan lehetne folytatni.

Néhány tipp, mik azok a dolgok, amikre figyelned kell, mielőtt alkohol fogyasztás mellett teszed le a voksod:

 1. A legfontosabb talán: mértékkel fogyassz!
  Lehet inni alkoholt ketogén étrend során, mivel vannak olyan opciók, amelyek megengedettek (ezeket már fentebb felsoroltuk). Azonban meg kell vizsgálnod, hogy jelenleg milyen céljaid vannak az étrend követése során. Ha a fogyás a cél, vagy esetlegesen a májaddal probléma van, inkább kerüld el az alkoholos italok fogyasztását. Néhány embernél az alkohol bevitel a fogyás lassulását eredményezheti. Ezért, ha a fogyásod során stagnálást tapasztalsz és gyakran fogyasztasz alkoholt, akkor ennek gyakoriságán és mennyiségén csökkents.
 2. Alacsonyabb tolerancia, erőteljesebb másnaposság!
  Keto fórumokon, csoportokban gyakran lehet erről olvasni. Sokan számolnak be alacsonyabb tolerancia szintről, hamarabb berúgnak, valamint a másnaposság tünetei is sokkal erőteljesebbek. Erre az egyik indok az lehet, hogy a szénhidráttal teli gyomorban az alkohol felszívódása lassabb. [1]
  Ebből adódik, hogy mivel a ketogén étrend során kevés a szénhidrát bevitel, így gyorsabb lesz az alkohol felszívódása is.
  A durvább másnaposság valószínűleg a kiszáradás és az elektrolitok hiánya a szervezetben. Hogy ennek súlyosságát csökkentsük az alkoholos italok fogyasztása között igyunk vizet, vagy akár fogyasszunk sót, magnéziumot, káliumot.
 3. Egyél az alkohol fogyasztás előtt!
  Persze itt nem szénhidrátdús ételre gondolunk, hanem zsírban és fehérjében gazdag ennivalót vegyél magadhoz. Ez nem fogja annyira lelassítani az alkohol felszívódását, azonban valamennyire segíteni fog, hogy ne kerülj hamar padlóra.
 4. A kalória ebben az esetben számít!
  Ketogén diéta során a nettó szénhidrát tartalom a mérvadó. Személy szerint kalóriával nem szoktunk számolni. Viszont egy kivételt tehetünk, az pedig az alkoholok esete. Az alkoholok tisztán üres kalóriaforrások. És ebből adódik, hogy néhány feles után a kalória beviteled annyira megemelkedik, hogy a fogyás lelassul, vagy rosszabb esetben stagnálni fog.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC543875/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shopping Cart