Húsok

A ketogén diéta alapja, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét és zsírt viszünk be szervezetünkbe, minimalizált szénhidrát mellett. A fehérjék és zsírok is lehetnek természetesen növényi eredetűek, amennyiben nem vagy érzékeny ezekre, de ha ajánlhatunk neked, részesítsd előnyben az állati eredetű termékeket, minél alacsonyabb feldolgozottsági formában. Így éred el a maximális tápanyagsűrűséget a táplálkozásodban, ezzel terhet veszel le emésztésedről, ez pedig egyenlő az energiával és egészségesebb élettel. 

Háromféleképp rangsorolom neked, melyik húsokat részesítsd előnyben és fogyaszd a ketogén diéta alatt. Megpróbálom összefoglalni neked. A rangsorolásban főként az élettani okok dominálnak, ugyanakkor gondolni érdemes arra is, hogy előnyben kell részesítenünk a helyi, minél kevesebb távolságra található élelmiszereket saját egészségünk és bolygónk védelme érdekében.

Zsírtartalom alapján:

1.      Disznó: tarja, oldalas, dagadó, csülök, köröm, császárhús, velő

Marha: rib-eye, hátszín, rostélyos, velő, velőscsont

Bivaly, szürkemarha, mangalica termékekből a fentiek.

2.      Disznó: sovány húsok, sonka, comb, karaj, máj, vese, tüdő, egyéb belsőségek

Marha: bélszín, szegy, marhafartő, marhapofa, comb, lábszár, lapocka, egyéb belsőségek

Bivaly, marha, mangalica termékekből a fentiek

3.      Vadhúsok, strucc, emu, édesvizi halak, nyúl, bárány

4.      Pulyka, csirke húsa, tengeri halak (nehézfémszennyezés, tengeri élővilág pusztulása miatt)

Tartás, takarmányozás alapján:

1.      Legeltetett, szabadon tartott állatok

2.      Bio minősítéssel ellátott termékek

3.      Háztájon nevelt állat, moslékon, tápon neveltek

4.      Nagyüzemi tartásban nevelt állatok Magyarországi származással

5.      Nagyüzemi EU többi országából

Feldolgozottság alapján:

1. Tőkehúsok

2. Fagyasztott tőkehúsok, húskészítmények (hamburger húspogácsa) tiltólistás hozzáadott módosítók nélkül (ízfokozók, tartósítószerek)

3. Szalámik, szalonnák, kolbászok, felvágottak, virsli, májkrém a hentestől – amennyiben szója, glutén, tej mentesek, (mindenmentes), természetes fűszerekkel, tartósítószerrel

4. Szalámik, szalonnák, kolbászok, felvágottak, virsli, májkrém kereskedelmi forgalomból (bolt), előrecsomagoltan, védőgázzal, lehetőség szerint csak egyféle tartósítószerrel, mindenmentesen

5. Többszörösen feldolgozott élelmiszerek, virslik, májkrémek, gyros, húspogácsa, stb. Ezeket nagyon ritkán, végszükség esetén fogyaszd. 

Zsírok sütéshez, főzéshez:

1.      házi disznózsír, bivalyfaggyú, marhafaggyú

2.      ghi, vaj (egyéni érzékenység függvényében), libazsír, kacsazsír

3.      olivaolaj (mértékkel, egyéni érzékenység függvényében)

Belsőségek:

Talán hallottál róla, hogy a ketogén étrend egy természetes, funkcionális étkezés. A kialakulása a túlélésért folytatott evolúciós adaptáció, alkalmazkodási képesség következménye.

Tudom, nehéz a mai „steril” világban átformálni a gondolkodásunkat, de próbáld meg holisztikusan, kicsit távolabbról nézni az egészet és rájössz, több szempontból is fontos, hogy úgymond tokától bokáig megedd az állatot:

  • tisztelnünk kell az állatot, hiszen az életét adta azért, hogy mi tovább élhessünk. Ezen a tiszteleten alapszik, hogy néha adj hálát az ételért ami előtted van. Ugyanezen okból minél több részét fogyasztjuk az állatnak, hogy ne legyen hiábavaló az áldozata.
  • a mikro és makrotápanyagok akkor adják ki a teljes spektrumukat, ha minél több belsőséget eszel a hús és zsír mellett
  • a belsőségek olyan nyomelemeket is tartalmaznak, amelyek a mi testünk számára tökéletesen felszívódó formulákba vannak csomagolva, megfelelő más nyomelemek és vitaminok mellett. Ezt nevezik komplettálásnak.
  • A tokától bokáig elgondolásban nem csak a belsőségek, hanem esetenként a bőr és ízületi részek is szerepelnek. Ehhez is találsz recepteket a neten, de csak pár ötlet a tápanyagok kinyerésére: hosszan főzött hús és csontlevesek, körömpörkölt, kocsonya, csülökpörkölt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shopping Cart