Ihatok kávét, kólát vagy energiaitalt?

Nagy többségünk az alábbi három ital közül 1-et legalább fogyaszt (persze tisztelet a kivételnek): kávé, kóla, energiaital. A közösségi hálón, tévében hallani jót és rosszat is mindegyikről egyaránt. De vajon ketogén étkezésben van helye ezeknek az italoknak vagy ördögtől való és kivág ketózisból? Mindenekelőtt egy ital esetében a legfontosabb, hogy tartalmaz-e szénhidrátot az adott ital és ha igen, mennyit.
Nézzük hát sorba mindegyiket.

 1. Kávé:
  Hogy is kezdődik legtöbbünknél a reggel? Egy jó csésze forró kávéval, igaz? De vajon ez belefér ketoba is? A válasz: igen, valamint a koffeines és koffeinmentes verzió is fogyasztható. Én személy szerint reggel frissen darálok le szemes bio kávét és azt french press-ben készítem el, ez nekem a reggeli rutinom „elengedhetetlen” része.
  Van néhány kutatás, amely a koffein egészségügyi hatásait vizsgálta, melyben azt találták, hogy segíti a zsírégetést, csökkenti az étvágyat [1]. Ebből adódóan, pedig könnyebben kerülhetünk ketózisba is. A kávé variációi széles skálán mozognak: eszpresszó, latte, mocha, frappe, capuccino, stb. Ki melyiket szereti, az egyéni preferencia kérdése, ha latte-t szeretnél fogyasztani használj hozzáadott cukrot nem tartalmazó kókusztejet vagy mandulatejet. Édesítésként használj stevia-t vagy eritritet. Egy kis extrára vágysz eszpresszó kávé esetén? Adj hozzá fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és egy kis kókusztejet és már kész is a reggeli finomság.
  Még ide sorolnám a teákat is (nem a gyümölcs teákat). Szintén nulla szénhidrátot tartalmaznak, valamint a zöld tea anyagcsere helyreállításában is segíthet. A következő teákat nyugodtan fogyaszthatod: zöld, fekete, gyógyteák (borsmenta, kamilla stb.). Ezeket variálhatod a változatos ízvilágért, de mint a kávék esetében, használj bátran más alapanyagokat hozzá.
 2. Kóla, energiaital:
  Először is itt két csoportra osztanám a dolgot: a „sima” verzióra, ahol édesítésként cukrot, kukoricaszirupot használnak, illetve a „zero” és „light” verzióra, ahol mesterséges édesítőszereket adnak hozzá, így egy 0 kcal-s italt kapunk. Az első változat esetében szinte egyértelműen rá lehet vágni: ez ki van zárva ketoból. Na de mivan a light verzióval? Hát ott nincs nettó szénhidráttartalom. Alapvetően nem szerencsés ezeket fogyasztani ketogén diéta során, mivel mesterséges édesítőszerekkel van tele pakolva, mint: aszpartám, aceszulfám K, szukralóz, ciklamát, stb. Bár ezek nem tartalmaznak szénhidrátot, azonban lehet belőle egészségügyi hátrányod, akár cukorbetegség, vesebetegség vagy súlygyarapodás is! [2] [3] [4]
  Ketózisból akkor kiüt-e, vagy sem? Ez egyén függő, láttam olyan embert, akit kivág ketoból mint a huzat, de a többségnél nem okoz ilyen gondot. Én is néha napján fogyasztok light energiaitalt vagy kólát. De mindenképpen még ha nem is üt ki, érdemes megfontolni egészségügyi szempontból a folyamatos fogyasztását, hiszen rengeteg hátránnyal jár!

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27824614/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30187722/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772345/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27797893/

Shopping Cart