KETO alapok | étterem, vendégség

A diéta betartásához gyakorlati életmódbeli változásokra van szükséged. Ahhoz, hogy teljes életet élhess, az új diétáddal együtt kell résztvenned közösségi eseményeken, kell enned étteremben, vendégségben, munkahelyi kirándulásokon és előre nem látható eseményeken.

A keto diéta nem divat. Ez egy teljes anyagcsere- és életmódváltás, ahol a test energiát használva zsírokat éget – nem glükózt. A folyamatos ketózis hozza meg számodra a kívánt eredményt, alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrendet kell tartanod, folyamatosan.

Az alábbiakban adunk 5 tippet, hogyan tudsz kitartani a keto étrend mellett. 

1: Kérj támogatást családodtól és barátaidtól

Az elmúlt években a „diéta” szóhoz kapcsolódó negatív hozzáállás óriási mértékben megnőtt. Ezért negatív visszajelzéseket kaphatsz barátaidtól és családtagjaidtól, amikor bejelented, hogy diétázol – még akkor is, ha abszolút indokolt.

Először is, értsd meg, hogy a barátok és a család minden kétkedése a szeretetükből fakad. A legtöbb, amit tehetsz, hogy ugyanezzel az érzéssel válaszolsz. Magyarázd el nekik, hogy ezt azért teszed, hogy egészséges étkezési szokásokat alakíts ki, hogy jobban érezd magad, és hogy hosszú és boldog életet élhess.

Végülis az olyan mondatokat, mint a „Próbálom elérni a célom, kérlek támogass ebben”, talán jobban fogadják, mivel mindenki szeret segíteni annak, akit szeret.

2: Tervezd meg előre az ételeket

A keto étrend egy fantasztikus mankója, ha előre megtervezed az étkezéseidet, hogy ne térj le az útról. Minden héten vedd elő a naptárad, vedd figyelembe, hogy hány étkezésre van szükséged a héten, beleértve a nasikat és rágcsálnivalókat is. Ezekután vedd figyelembe a munkával töltött napjaidat, az ünnepeket, családi/baráti/munkahelyi összejöveteleket amelyek befolyásolják a rutinod.

Miután összeszámoltad, hány ételre van szükséged, keress alacsony szénhidráttartalmú, egészséges recepteket a hét minden egyes napjára. Ez alapján készítsd el a bevásárló listát, szerezd be az élelmiszerboltokban, majd minden héten szánj 1-2 órát az étkezés előkészítésére.

Nem kell mindent készre főznöd – a zöldségek aprítása, a húsok pácolása vagy az ételek egyes részeinek elkészítése elősegítheti a sikered.

3: Tarts magadnál mindig alacsony szénhidráttartalmú harapnivalókat

Az új szokások kialakulása nem egyik napról a másikra következik be. Légy okosabb a kísértésnél, készülj fel az előre nem látható eseményekre, vagy arra, ha édesség utáni vágyad felmerül. Azáltal, hogy van nálad pici harapnivaló, nem érzed azt, hogy éhezned kell, ami már lelkileg is meg fog nyugtatni – és így lehet, szükség sem lesz rá.

Ezek olyan snackek és rágcsák, mint a ketobar, szeletelt zöldségek, szalonnakockák, szalámik, keményre főtt tojás. Megakadályozzák, hogy elcsábulj és egy gyorsétteremben köss ki, vagy hogy vásárolj egy csokit a sarki boltban.  

4: Tervezz a társadalmi helyzetekre előre

Amikor alacsony szénhidráttartalmú étkezésbe kezdesz, a közösségi, társadalmi helyzetekben való kitartás nehézkes lehet. Próbáld meg előre megtervezni ezeket az eseményeket, a foglalás előtt pl. online keresd meg az éttermi menüket, és tudd meg, mely alacsony szénhidráttartalmú ételek lesznek elérhetőek számodra.

Ha az ünnepeket tervezed,  vagy vendégként mész egy barátodhoz, mindig vigyél magaddal egy tál olyan ételt ajándékba, amit te is fogyaszthatsz. Néhány keto lehetőség rendelkezésre állásával kevésbé valószínű, hogy a vacsora szénhidrátdús fogásaihoz nyúlsz.

Mondd el barátaidnak vagy munkatársaidnak, hogy életmódot szeretnél váltani – kérd meg őket, hogy ne kínáljanak olyan ételeket, amelyek nem illenek az étrendedbe. Végső esetben kéznél tarthatsz valami alacsony szénhidráttartalmú ételt is.

5: Ne gondolkozz rövid távon

Ha a ketogén életmódra fogyókúraként gondolsz, akkor nagyon csalódni fogsz. A Keto olyan életmód, amelyet hosszú távon fenntarthatsz.

Keresd meg, hogyan működhet ez a barátaid és családod támogatásával. 

Ha olyan területen dolgozol, ahol gyakran utazol, vagy gyakran vacsorázol étteremben, derítsd ki, mely alacsony szénhidráttartalmú  éttermi ételeket  rendelheted meg. Vagy ha a háztartásodban teljes a káosz reggel, akkor készíts reggelit előző este, hogy elkerüld a botlásokat.

A keto étrend betartása nem azt jelenti, hogy az esetek 100% -ában tökéletesen tartod a diétát. Igazából azt jelenti, hogy megtalálod a módját annak, hogy ez az életmód a Te életedhez tökéletesen passzoljon. A Te életedet pedig csakis te ismered és te is tudod kialakítani, sőt, megváltoztatni is.

6: A diéta betartása, életmód kialakítása

A keto diéta életmód, nem rövid távú étkezési divat. A keto diéta célja az, hogy áttérj egy zsírégető állapotra, ahol ketonokat égetsz el az energiáért.

Ahhoz, hogy a keto életmódjához alkalmazkodj, meg kell győződnöd arról, hogy megalapoztad a diétádat. Szabadítsd meg a konyhádat a magas szénhidráttartalmú ételektől, kérd meg barátaidat, hogy támogassák céljaid, tervezd meg az étkezést és a társas helyzeteket, és kezdd el egy jó erős céllal.

Valahányszor társadalmi kötelezettségek vagy mozgalmas ütemterv terhel majd, ezek a taktikák segítenek, hogy az utadon maradj.

Shopping Cart